Jak vybrat vhodnou a bezpečnou dětskou autosedačku?

Jak vybrat dětskou autosedačku?

Pokud čekáte miminko, musíte pořídit spoustu věcí, jednou z nich je právě autosedačka. Dětská autosedačka je dnes povinnou výbavou vozidla, a to u dětí do výšky 150 cm a váhy 36 kg. Jestliže autosedačku mít nebudete, může vám policie při silniční kontrole dát pokutu a přijdete také o body. Sortiment sedaček je opravdu široký, podle čeho tedy vybrat tu pravou?

Základní parametry při výběru dětské autosedačky:

  • váha dítěte,
  • bezpečnost,
  • materiál sedačky,
  • kompatibilita s autem

Váha dítěte

Při koupi autosedačky je váha i výška dítěte velmi podstatná. Hlava dítěte nesmí být nad úrovní opěrky autosedačky. I když se na autosedačkách uvádí i věk dítěte, vždy berte ohled právě na váhu, jelikož vaše dítko zkrátka může být těžší či lehčí než je průměr pro dané věkové rozmezí.

Rozdělení autosedaček podle váhy a věku:

  • Autosedačky skupiny 0: váha 0-10 kg, věk 0-12 měsíců
  • Autosedačky skupiny 0+: váha 0-13 kg, věk 0-18 měsíců
  • Autosedačky skupiny I: váha 9-18 kg, věk 1-4 roky
  • Autosedačky skupiny II: váha 15-25 kg, věk 3-7 let
  • Autosedačky skupiny III: váha 22-36 kg, věk 6-12 let
  • Autosedačky skupiny 0/I: váha 0-18 kg, věk 0-4 roky
  • Autosedačky skupiny I/II/III: váha 9-36 kg, věk 1-12 let
  • Autosedačky skupiny II/III: váha 15-36 kg, věk 3-12 let

Též berte v potaz to, jak vaše dítko vypadá. Některé má delší, jiné kratší nožky. Některé dítě zase může mít větší hlavičku. I to zohledněte při volbě sedačky. Samozřejmě v případě, že má dítko nějaké zdravotní komplikace, je nutné brát i na toto zřetel.

Bezpečnost – upevnění sedačky

Až budete autosedačku vybírat, zaměřte se na systém ukotvení v autě a také na to, zda má bezpečnostní certifikáty.

autosedacka-deti02

Dvě možnosti uchycení sedačky v autě:

  • bezpečnostní pás
  • Isofix

Uchycení dětské autosedačky bezpečnostním pásem je jednodušší způsob, ovšem bezpečnější je Isofix. Tento způsob uchycení je pevnější, kotvy jsou zabudovány přímo do konstrukce auta. Bohužel Isofix není možné umístit do všech vozidel, u Isofixu je také daný váhový limit, a to 33 kg, jde o součet váhy sedačky a dítěte. Isofix je považován za bezpečnější než klasické pásy.

Malá miminka jezdí v tzv. vajíčku. Důležité je výměnu vajíčka za větší autosedačku neuspěchat. Vajíčko je pro děti nejbezpečnější. Autosedačka musí být umístěna proti směru jízdy, a to pokud možno co nejdéle to půjde, jedná se o nejbezpečnější variantu jízdy. Vhodnější jsou sedačky, které mají boční strany u hlavy zesílené. V případě boční srážky, tyto zesílené bočnice miminko lépe ochrání.

Materiál sedačky

Maminky jistě ocení sedačku, která půjde snadno omýt. Nejvhodnější jsou syntetické materiály, které se jednoduše očistí navlhčeným hadříkem. Prodyšnější jsou sedačky z bavlny či semiše. Údržbu vám usnadní i snímatelný potah, který se dá vyprat.

Součástí autosedačky je tvrdý plast, který se také jednoduše otře hadříkem. V případě, že jste s autem zažili třeba jen malý ťukanec, je nutné sedačku pořádně zkontrolovat, zda není někde prasklá. Nedoporučuje se pořizovat si sedačku z bazaru, nikdy nevíte, zda nebyla součástí nějaké nehody a není poškozená.

Kompatibilita s autem

V případě, že kupujete sedačku s Isofixem, raději se ujistěte, že skutečně padne do vašeho vozidla. Jestliže si pořídíte autosedačku označenou jako univerzální, máte štěstí, ta bude pasovat do jakéhokoli auta.

Až budete kupovat sedačku pro dítě, je potřeba se zaměřit i na další věci než je Isofix. Důležitá je třeba velikost kufru, typ ukotvení předních sedaček, sklon zadních sedaček či velikost dveří nebo výška střechy atd.

autosedacka-deti01

Cena

Při nákupu sedačky do auta byste neměli šetřit. Ovšem neznamená to, že ten nejdražší model je automaticky ten nejbezpečnější. Při výběru sledujte crash testy a investujte do sedačky, která z nich vyšla nejlépe. S vyšší cenou musíte počítat v případě, že koupíte sedačku vhodnou pro více váhových kategorií.

Tipy při výběru autosedačky

  • Dejte si pozor na to, aby pásy nevedly přes krk miminka, hrozí riziko udušení.
  • Zkontrolujte, zda pásy nejsou příliš nízko, dítě by se z nich mohlo snadno dostat.
  • Polstrování musí být pohodlné, aby dítko nikde netlačilo.
  • Výhodou je, když je možné vajíčko zacvaknout na konstrukci kočárku.
  • Na zadní sedačku na střední hlavovou opěrku můžete umístit menší zrcátko, kterým budete dítko kontrolovat, tedy za předpokladu, že sedí v protisměru jízdy.

Jak správně umístit autosedačku do auta?

Asi nejlepší je, nechat si vše vysvětlit v prodejně. Tam vám nejen pomohou s výběrem, ale také si budete moci vyzkoušet dětskou sedačku přímo ve vašem autě. Správné upevnění je zásadní, jinak autosedačka nemůže fungovat tak, jak má.

V případě Isofixu se mezi opěradlo a sedák zadního sedadla zasunou jakési čelisti autosedačky. Ty se nasadí na upevňovací kotvy, které jsou pevně spojené s karoserií vozu. Autosedačka má také podpůrný stabilizační systém, ten vede od sedačky k podlaze auta. Pokud by došlo k autonehodě, tento systém se zapírá do podvozku vozidla a díky tomu je sedačka stabilnější.

Autosedačka se na Isofix jednoduše zacvakne, také jsou na ní kontrolky, které se rozsvítí, pokud je dětská sedačka správně nasazená.

autosedacka-deti

Kdy koupit větší autosedačku?

Jednoduše v momentě, kdy ratolest přesáhne váhu, pro kterou je autosedačka určena. V momentě, kdy hlava dítěte sahá k hornímu okraji sedačku, či ho dokonce převyšuje, je také čas na výměnu za větší model. Jestliže ramena malého pasažéra převyšují nejvyšší otvor pro pásy, rovněž je potřeba pořídit novou sedačku.